החשיבות של פעילות גופנית בגיל השלישי
ההזדקנות אינה תהליך פשוט כלל והגוף עובר שינוים רבים. הכושר הגופני, הגמישות, הכוח והסיבולת יורדים משמעותית ומשפיעים מאוד גם על החיוניות ומצב הרוח. בגיל השלישי, האמרה "נפש בריאה בגוף בריא" הופכת לרלוונטית מתמיד. אצל קשישים סיעודיים, המצב מורכב עוד יותר. קל ליפול לשגרה שאינה כוללת פעילות פיזית פרואקטיבית ומובילה להידרדרות נוספת במצב הגופני והנפשי של האדם. מחקרים רבים שבוצעו בתחום הראו שכל גיל הוא הגיל להתחיל בכל הנוגע לפעילות גופנית יזומה, ובעיקר בקרב אזרחים וותיקים שאצלם חשיבותה גדלה באופן משמעותי. ביצוע שינוים בשגרה המחייבים מאמץ גופני אינו משימה פשוטה כלל, בטח כשמדובר באדם הסובל ממוגבלות כזו או אחרת. עם זאת, ישנם שלבים הדרגתיים שמאפשרים להכניס פעילות גופנית לחיי היומיום בצורה מהנה, חברתית ומאוזנת. זה שווה את זה!
היתרונות של פעילות גופנית בגיל השלישי הם רבים מאוד והיא יכולה לעשות הבדל של ממש בחיי המטופל. גם אימונים קלים של חצי שעה מספר פעמים בשבוע מובילים לשיפור דרמטי באיכות החיים ובאופן ספציפי גורמים להארכה של תוחלת החיים, לשיפור משמעותי ברמת האושר, לשיפור שיווי המשקל ומניעת נפילות, להמרצת מערכת העיכול, למניעת פצעי לחץ, לאיזון במערכות הפיזיולוגיות ולעלייה כללית ברמת האנרגיה.
מטופלים המתגוררים במוסד סיעודי נהנים מהיתרונות הרבים של מחלקות הפיזיותרפיה שמאפשרים פעילות גופנית יזומה, תדירה ומקצועית הנעשית בליווי אנשי מקצוע באופן מאוזן עם אפשרות לעבודה בקבוצות וקבלת תמיכה חשובה.
הפעילויות העיקריות מתחלקות לכמה סוגים וביניהן:
- הליכה – רוב המטופלים הסיעודיים אמנם מתקשים בהליכה או מרותקים לכיסא, אך ישנם מכשירים המיועדים לפיזיותרפיה ומאפשרים למטופל לבצע מאמצים גופניים הדומים מאוד להליכה, או אף ללכת באמצעות מכשירים תומכים מיוחדים. אפשר להשתמש במיטה מתכווננת שיכולה לעבור למצב מאונך ולאפשר לגוף לחוות את הכוחות הפועלים על אדם זקוף ולעבוד על שרירים האחראיים על איזון, כוח ליבה, ייצוב עמוד השדרה ועוד. כלי שימושי נוסף הוא ההליכונים ההידראוליים שמאפשרים למטופלים המתקשים מאוד בהליכה ומאפשרים לגוף להתחזק באופן דומה. הליכה או פעילויות המדמות הליכה מובילות לחיזוק שרירי הרגליים ולשיפור זרימת הדם, מגדילות את סיבולת הלב-ריאה והאוורור של הריאות, מייעלות את מערכת העיכול, מחזקות את העצמות ומובילות להפחתת כאבים. מומלץ לבצע פעילות יזומה מסוג זה במשך 30-45 דקות מספר פעמים בשבוע. כמו כן, רצוי ללכת על משטחים שונים.
- מתיחות – חשוב לבצע מתיחות לא רק לפני או אחרי פעילות גופנית, אלא כחלק משמעותי מהמאמץ. מתיחות משפרות את הגמישות והאיזון, מחזקות את השרירים ואת זרימת הדם, משחררות מפרקים ושומרות על איכותם, מותחות שרירים שיש להם נטייה להתכווץ עם הגיל ועוד. פעילות זו יכולה להיעשות בקבוצות מספר פעמים בשבוע וניתן לשלב בה תרגילים שבמסגרתם מחזקים את פלג הגוף העליון.
- תרגול פונקציונלי – מעבר ממצב ישיבה או משכיבה למצב קימה. פעילות מסוג זה חשובה מאוד לתפקוד היומיומי וניתן לעשות אותה כמעט בכל מקום. בתרגילי מעבר מישיבה לקימה יש להתקדם מעט לקצה הכיסא ,לקרב כפות רגליים לכיוון הכיסא ולכופף את הגב מעט קדימה. ניתן להיעזר בידיים ולדחוף מעט. קימה ממושב נמוך היא קשה יותר, ולכן אם יש קושי לבצע את התרגיל, מומלץ להגביה את המושב.
בתרגול מעבר משכיבה לישיבה חשוב לבצע את המעבר בהדרגה ובאיטיות על מנת להימנע מסחרחורות. יש לכופף את הברכיים ולהשאירן כפופות כאשר כפות הרגליים מונחות על המיטה, להתגלגל על הצד ,להוריד את כפות הרגליים והשוקיים מהמיטה ,לדחוף עם כף היד העליונה ועם המרפק של היד הקרובה למיטה, ולשבת בקצה המיטה כאשר כפות הרגליים מונחות על הרצפה.
במוסד סיעודי נאות השרון נהנים הדיירים משירותי פיזיותרפיה מתקדמים ומקצועיים באיכות הגבוהה ביותר. לפרטים נוספים, אנא השאירו פרטים בטופס המקוון.